Naturalisme

 

TREBALL DE CAMP

Aquesta és la història d’una passió. La passió d’un nen que va aprendre a caminar per perseguir els ocells. Una atracció que va desembocar en una gran vocació de joventut: la d’estudiar a les aus, protegir la natura i aprendre a explicar-ho. Amb el transcurs dels anys, aquella íntima aspiració acabaría per convertir-se, no només en una professió, sinó en tota una trajectòria vital.

Jose Luis Gallego és naturalista de camp des de infant, quan va iniciar-se en l’estudi i el seguiment de les aus i a redactar els seus primers quaderns de camp a partir de les observacions i els treballs duts a terme al Parc Natural de Les Gavarres, al cor verd de l’Empordà, on va passar la infantessa a la casa familiar de Vall-llobrega, plenament dedicat a la seva única vocació: l’estudi de la natura. Una tasca que va poguer desenvolupar durant la joventut amb els companys del Club los Linces, fundat pel Dr. Félix Rodríguez de la Fuente dins l’Asociación para la Defensa de la Naturaleza (ADENA) actual WWF/España.

Ornitòleg expert i anellador científic d’aus la seva formació va tenir lloc al Centre de Migració de Tiana i a l’oficina d’anellament i estudi de les aus del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Una vegada aconseguida la titolació l’any 1984 va incorporar-se al Grup Català d’Anellament per participar en diferents campanyes científiques, amb llicència del Ministerio de Agricultura (Nº 300036).

Durant la seva joventut va crear amb els seus companys diversos grups d’estudi, conservació i defensa de la naturalessa i va participar en nombrosos treballs de camp sobre la flora i la fauna així com en el seguiment i la recuperació d’espècies amenaçades a diferents espais naturals d’arreu de l’Estat.

Com a especialista en l’estudi de les aus, ha treballat per a diferents entitats i institucions en nombrosos censos poblacionals d’espècies protegides a diferents espais protegits com ara el Parc Nacional de Monfragüe (Extremadura), el Parc Natural de Cazorla, Segura y Las Villas (Andalussia) el Parc Natural del Delta del Llobregat o el Parc Natural Hoces del Riaza (Castella i Lleó) entre d’altres.

Naturalista de camp en campanyes d’anellament al parc Natural Hoces del Riaza (Castella i Lleó), el Parc Natural del Delta de l’Ebre, al Centre de Migració de Tiana, el Parc Natural del Cap de Creus i el Parc Natural Aigüamolls de l’Empordà (treballs realitzats a la reserva de Les Basses d’en Coll, Pals)

Monitor de natura dels campaments “Dr. Félix Rodríguez de la Fuente” organitzats per Adena/WWF al Refugio de Rapaces de Montejo de la Vega (Segovia) des de 1982 fins a 1988 i dels campaments d’estiu del Parc Natural de Cazorla, Segura y Las Villas (Jaén) organitzats per el Instituto para la Conservación de la Naturaleza (ICONA) del Ministerio de Agricultura.

Malgrat les seves nombroses tasques com a divulgador, conferenciant i assessor en comunicació ambiental, el Jose Luis es considera sobretot naturalista, dedicant una atenció especial a transmetre el seu amor per la naturalesa als més joves a través dels seus llibres, sèries i documentals de televisió i en les nombroses xerrades que imparteix en escoles, instituts, esplais, centres d’educació ambiental i campaments d’estiu.

ACTIVISME I PARTICIPACIÓ

 • Membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) integrada en la World Federation of Science Journalists (WFSJ).
 • Membre de l’Associació Espanyola de Periodistes d’ Informació Ambiental (APIA).
 • Membre de l’Associació Col·legial d’ Escriptors de Catalunya (ACEC)

 • Membre del Fondo Mundial Para la Protección de la Naturaleza (Adena/WWF) des de 1980 i fundador de diversos Club de Linces a Barcelona
 • Membre de la Sociedad Española de Ornitología (SEO/Birdlife) des de 1983.

 • Membre de GREENPEACE desde 1990
 • Membre del Fondo en Asturias para la Protección de los Animales Salvajes (FAPAS) des de 1991

 • Membre de la Asociación para la Defensa de la Naturaleza Extremeña (ADENEX) des de 1990.
 • Membre de la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA)

 • Membre de la Fundación Félix Rodríguez de la Fuente.
 • Membre de les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) de Catalunya

 • Membre de l’Institut Català d’Ornitología (ICO)
 • Membre del Grup d’Ornitologia Balear (GOB)